3. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015: Luukku 3

Kolmannessa luukussa vastataankin Hurttahuoneen haasteeseen!

1. Kuulutko johonkin agilityseuraan? Mihin?
Kuulun sekä Lappeenrannan agilityurheilijoihin (LAU) että Agility Club of Eastern Finland:iin (ACE), ACE on linsenssiseura.

2. Kauanko olet harrastanut agilityä?
Ihan pienestä, sanoisinko, että n. 8 vuotta.

3. Onko agility harrastava koirasi luustokuvattu? Millä tuloksilla?
Molemmat agilitykoirat on kyllä kuvattu, ja molempien luusto on ihan priimaa, tosin Didillä B:n lonkat.

4. Mikä on parasta agilityssä?
Tätä multa muutenkin kysytään ihan todella usein, enkä oikein koskaan osa vastata kunnolla. Jotenkin on niin vaikea kertoa konkreettisesti edes muutama asia. Ehkä se on se tunne, kun kaikki osuukin kohdalleen ja teettee yhdessä aivan huipun radan. Kun kaikki vaan toimii saumattomasti ja olette yhdessä huippupari radalla. Ja se, kun joku teille vaikea kohta onnistuukin aivan loistavasti. Ja mulle on aina myös ollut tärkeää nähdä, miten saamarin iloisiksi mun koirat tulee agilitystä.

5. Mikä on huonoin puoli agilityn harrastamisessa?
Agility osaa olla kallista, aikaa vievää ja kyllä mä sanoisin, että agilityn treenaamiseen tietyssä kehitysvaiheessa tarvitsee myös oikeanlaiset esteet ja oikeanlaisen tilan. Alaikäisen ei oikeasti ole kovin helppo harrastaa agilityä, jos esim. vanhemmat eivät ole yhtään kiinnostuneita auttamaan tai olemaan mukana. Mutta ei se mahdotontakaan ole.

6. Miksi aloitit agilityn ja mitä kautta tutustuit lajiin?
Agilityn aloitin ihan vahingossa. Äiti kuljetti aina mua ja pikkuveljeä mukana kisoissa ja koiratapahtumissa, ja kun musta tuli "tarpeeksi" vanha, aloin itsekin olemaan kiinnostunut siintä, ja sitten tuli ensimmäinen koira ja ensimmäiset agilitykilpailut, ja tällä tiellä ollaan edelleen.

7. Mitä ohjauskuviota suosit eniten puolenvaihdoissa? Valssi, takaaleikkaus vaiko joku ihan muu?
Tämä on oikeasti aika vaikea! Riippuu niiiiin paljon tilanteesta, kuinka tiukasti haluan kääntää, jne. Jos haluan koiran kääntyvän todella tiukasti, niin valssi, ja jos se saa vähän lepattaa ja hypätä rennommin, niin persjättö.


8. Mikä asia/este oli vaikein opettaa koirallesi agilityyn liittyen?
Mulle on kontaktit ollut aina jotenkin vaikeita. Sen kriteerin pitäminen, että tämä tehdään juuri näin lähinnä on mulle todella vaikeaa, eikä niinkään mun koirille.

9. Oletko kilpaillut agilityssä? Mikä on koirasi taso ja kokoluokka?
Kyllä, Didi ja Skitso kisaavat molemmat medi 3:ssa.

10. Onko sinulla kotipihallasi agilityesteitä? Mitä? Mistä olet ne hankkinut?
On, ihan koko nurmikenttä täynnä. Osa esteistä on rakennettu itse, osa ostettu yksittäisiltä henkilöiltä ja osa tilattu nettikaupoista.

11. Kuinka usein treenaat lajia?
Riippuu vuodenajasta ja kaudesta. Syksyllä treenaan usein eniten, n. 2x viikossa (miinus viikonloput). Riippuu myös viikonlopun ohjelmasta paljon, onko silloin valmennuksia jne. Talvisin usein kerran tai kaksi viikossa ihan konkreettista agilityä + valmennusviikonloput. Keväällä kisataan enemmän kuin treenataan, ja kesällä ajasta riippuen treenaan agilityä oikeasti todella vähän, sillon kanssa kisataan enemmän arvokisoissa jne.

12. Treenaatko kesä ja talvet?
 Treenaan kaikkina vuodenaikoina edes jonkin verran.

13. Kuinka lämmittelet koirasi agilityä varten?
 Tästä olen tehnyt omaakin postausta, mutta lyhyesti:
Alkuverkka:
- 20-25min kävelyä, hölkkää, räjähtäviä lähtöjä, venytyksiä ja temppuja.

Loppuverkka:
20-30min kävelyä, hölkkää ja venytyksiä

Kisojen/rankkojen viikonloppujen jälkeiset palautukset on sitten asia erikseen, ne onkin vähän enemmän aikaavievää puuhaa.

14. Käytätkö koirallasi palautusjuomia? Entä lihaksia lämmittäviä takkeja ja mantteleita?
Meillä on BoT todella kovassa kulutuksessa, ja palautusjuomana/energiana punaista Fidaria menee myös, se kun sisätää ihan mukavasti rasvaa.

15. Seuraatko agilityn arvokisoja ja muuta agilitymaailmassa tapahtuvaa?
Seuraan kyllä, hyvinkin aktiivisesti. :D Paikan päällä tulee aina seurattuja karsintoja ja SM - kisoja, ja JEO tietysti, muuten netin kautta, livestreamit, YouTube ja erinlaiset tulospalvelut on kovassa käytössä. Jos MM - kisat tulee nyt 2019 Suomeen, niin ehdottomasti sinne sitten katsomaan!

16. Harrastatko koirasi kanssa muuta lajia, kuin agilityä?
Harrastetaan, esim. tokoa, koirafrisbeetä, koiratanssia jne.

17. Onko koirallasi hyvä hyppytekniikka?
Sanoisin, että molemmilla on ihan hyvä hyppytekniikka. Skitson liikkuminen ja hyppääminen radalla etenkin on todella tehokasta. Didi taas noin muuten hyppää todella siististi.

18. Tiputteleeko koirasi rimoja agilityradalla?
 Didi pudottelee ainoastaan jos se ei yksinkertaisesti pysty hyppäämään edes puolihyvin, eli olen pahasti edessä, muuten se ei pudota koskaan. Skitsolle sattuu vahinko aina välillä, mutta kiitettävän harvoin noin vauhdikkaalle ja muuten aikalailla "suoraan seinään päin vaan" - luonteiselle koiralle. Skitsosta on esim. ihan hauskaa juosta seinään päin sillon kun tekee mieli, joten siihen nähden se kunnioittaa rimoja todella hyvin.

19. Pidätkö itseäsi hyvänä agilityohjaajana?
 Mitä tähän uskaltaa vastata ... :D Olen ihan kiitettävä, mutta vielä on paljon, paljon, paljon kehitettävää, ja pitkä tie on vielä edessä.

20. Oletko kokeillut ohjata muiden koiria agilityssä, kuin omiasi?
Olen kokeillut, niin miniä, mediä kuin maksiakin. Suosittelen! Olen ohjannut vain nopeita maksikoiria, mutta silti on hassua, miten paljon enemmän tuntuu olevan aikaa koon ylärajalla olevaan mediin verrattuna, maksi kun on riman päällä paljon kauemmin.

Käykäähän tekin blogin lukijat vastaamassa kysymyksiin!

4 kommenttia:

  1. Tosi kiva toi vika kuva!

    VastaaPoista
  2. Olisi kiva jos jossain postauksessa kertoisit mitä suunnitelmia sulla on ens vuonna agin suhteen ja mitä agilityyn liittyviä treenikamoja sulla on ja mitä haluaisit. Itseäni kiinnostaa kaikki agiin liittyvä koska oon vasta alottanu lajin :)

    VastaaPoista

Kiitämme kommentistasi! High five! Ylävitonen! Skitsolta pusu naamalle!