16. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015: Luukku 16

Multa usein kysytään, miten agilityn voi aloittaa pennun kanssa. Mitä pennun kanssa ylipäätänsä voi tehdä agilityyn liittyen, siihen asti, että se pysyy turvallisena? Muistakaa ihmeessä, etten tosiaan ole mikään ammattilainen, mutta koska tätä kysytään niin usein, niin ajattelin, että voisin jakaa vähän omia mietteitä asiasta, jakaa myös omia vinkkejä. Teksti alku varsinkin on aika suorapuheista, joten kenekään ei sitten kuitenkaan tarvitse vetää hernepalkoja nenään tästä tekstistä.

Aloitetaan vaikka siintä, että mun koirat ei koske agilityesteiseen pentuiässä, ja Skitsokin teki tasan kolme """"treeniä"""" ennen vuoden ikää. Ne kyllä kulkevat hallillla mukana ja tutustuvat muutenkin agilitymaailmaan, muihin koiriin ja meteliin jne, mutta esteisiin ne ei todellakaan koske kovin varhain. Tällekin on ihan yksinkertainen syy. Ihan tälläiset keskikokoiset koiratkin kehittyvät ihan hyvin sinne puoleentoista ikävuoteen asti, ja niin kauan kun luusto on löysä, voitte kuvitella, että kun se tekee jotain niin uskomattoman rasittavaa kuin agility, niin sieltä voi mennä ihan mitä vain. Tähän taas puolestaan yleisin argumentti on se, että voi se koira itsensä rikkoa siellä metsässä juostessaankin. Tai mitä ihmettä muka joku siivekkeen kierto tai putken juokseminen voi koiraa rikkoa? Ei mitenkään, nih??

No. Kyllähän se koira voi itsensä rikkoa siellä metsässä juostessaan. Se voi rikkoa itsensä vaikka kävelemällä olkkarista keittiöön, ei siinä. Mitä vain voi sattua ihan milloin vain, enkä mä kyllä henkilökohtaisesti ole sellaista sorttia, että käärin koirani metsässä kuplamuoviin, koska se voi juosta vaikka puuta päin tai satuttaa itsensä johonkin maassa törröttävään tikkuun. Mutta, siellä metsässä juostessaan koira kuitenkin aina valitsee itse liikeratansa. Koiralla on ihan uskomattoman paljon parempi ja nopeampi kyky reagoida kovassa vauhdissa, kuin ihmisellä, ja viimeistään Skitson kanssa olen ihan oikeasti saanut seurata vieressä, kun koira täydessä vauhdissa juoksee metsässä, hyppää puurungon yli, ja hups, siellä takani olikin vielä toinen puunrunko, ja nopealla, pienellä liikkeellä korjaa itselleen oikean hyppylinjan ja liitää vielä senkin yli. Kun koira itse ei tee pakotettua liikettä ihmisen toimesta, se ihan täysin itse valitsee mitä tekee ja miten rasittavasti. Jos siltä itsestä tuntuu, se vetää siellä metsässä ihan täysillä (Skitso :P), tai hölkkää ja tutkii rauhallisesti (Didi :P). Oletko ikinä nähnyt nuoren pennun vetävän metsässä täysillä? Mä en ainakaan ole. Ja tähän väliin huomautan, että mulla tosiaan on Skitso, joka ei tosiaan tee metsässä tai lenkillä ylipäätänsä mitään muuta, kuin juokse täysillä. Mutta se ei ollut sellainen hyyyyyyvin pitkään aikaan. Siivekkeen kierto, tai vaikka putken juoksu, on ihmisen "pakottama" liike koiralle. Pakotettu liike rasittaa aina vapaavalintaista liikettä kovemmin. Mitä nyt olen nuoria, lupaavia aksakoiria radalla nähnyt, niin siellä ne pistetään vetämään aina ihan täysillä, vaikka nuo koirat muuten olisi esim. lenkillä ihan rauhallisia, eivätkä todellakaan juokse niin kovaa, kuin ne aksassa kovalla vietillä tekevät. Edes isossa laumassa, joka tykkää juosta. Tämä olisi toisaalta ihan huippu juttu, jos pentuaksaajat osaisivat tehdä asiansa maltilla, eivätkä oikeasti pelaisi niin kovin nuorilla koirilla kovilla vieteillä, jolloin ne eivät tosiaakaan itse säätele vauhtiaan. Ja lisätään tähän nyt vielä se, että vaikka joku siivekkeen kierto tai putken juokseminen ei vaikuta rasittavalta, niin kyllä se on. 

Tähän loppuun vielä, etten mäkään ollut tai ole edelleenkään mitenkään täydellinen tässä asiassa. Esim. Didin kanssa aloitin agilityn tekemisen ihan järkyttävän varhain, ja olen onnellinen, etten saanut koiraani sillä rikki. Mutta virheistä aina oppii. Eikä mulla varsinaisesti niitä ihmisiä vastaan ole yhtään mitään, joka tekee agilityä nuorilla koirilla. Aina on kuitenkin yhtä surullista kuulla, kun taas meni yksi koira rikki. Olen sanottavani sanonut, nyt voidaan sitten jatkaa niihin vinkkeihin. 

Tähän väliin haluan jakaa Silvia Trkmanin, monikertaisen agilityn maailmanmestarin huippuvideon, jossa esitellään siis viisi tärkeää kohtaa, joka auttaa koiran kehittymistä huipuksi agilitykoiraksi, suosittelen lämpimästi kaikille tämän katsomista, pari minuttia täyttä asiaa!

Henkilökohtaisesti pidin aivan uskomattoman paljon tuosta toisesta kohdasta. Encourage your dog to love running. Se helpottaa agilityä ylipäätänsä niin paljon, kuin koira rakastaa leikkimistä, temppuja ja JUOKSEMISTA, ja se rakastaa tehdä sitä just sun kanssa. Joten oikeasti, mitä mun omien pentujen kanssa teen? Leikin, opettelen temppuja, ja annan niiden juosta muiden, nopeiden koirakavereiden kanssa, jotta saisin ne myös rakastamaan sitä juoksemista. Kun sun koira on ihan hulluna leikkimiseen, temppujen tekemiseen ja juoksemiseen, miettikää, mitä agility on niille? Pelkkä järjettömän hauska temppurata täynnä hurjan kivoja laitteita. Tässä tuli myös samalla vastaus siihen yhteen yleisimmistä kysymyksistä, joita myös saan: miten mun koirat rakastaa agilityä niin paljon.

Ylipäätänsä koiran opettaminen leikkimään. Lelun repiminen on paras asia maailmassa, ja koira oikeasti myös palkkautuu sillä hyvin. Temppujen tekeminen kehittää yhteistyötänne ja suhdettanne ihan uskomattoman paljon, ja näissä edes taivas ei rajana, koiralle oikeasti pystyy opettamaan melkein mitä vain, mitä sulle vaan tulee mieleen. Ja nimenomaan se juokseminen. Koira ei pidä juoksemista pakotettuna, eikäs e lenkeilläkään vaan matele ja muutenkin näytä juostessaan siltä, että millon voi lopettaa, vaan tekee sitä pilke silmäkulmassa ja rakastaa sitä.

Ja nimenomaan tuo Silvian viimein kohta on aivan huippu. Koirat ovat yksilöitä. Hyvä koiranomistaja ja handleri hyväksyy koiransa juuri sellaisena kun se on, eikä yritä muuttaa sitä, ja tekee juuri omalle koiralle sopivia asioita. Kaikki koirat eivät leiki leluilla. Kaikki koirat eivät nauti juoksemisesta tai temppujen tekemisestä. Kaikki koirat eivät pidä agilitystä ollenkaan. Sitten vain kehitetään juuri sinun koirallesi sopiva treenimenetelmä tai laji, ja rakastetaan sitä juuri sellaisena kuin se on.

24 kommenttia:

  1. Tosi hyvä teksti!

    VastaaPoista
  2. nyt oli kyllä varmasti paras 'asia/mielipide' postaus ikinä, mitä olen lukenut! Täyttä asiaa koko juttu.
    Samalla linjalla ehdottomasti, miullakaan (vaikkein agilityä enää harrasta, mutta ehkä joskus jos sellaisen koiran hankin) ei koirat alle vuoden iässä agilityesteisiin koske. Taigan kanssa ensimmäistä kertaa agilitykentälle mentiin puolentoistavuoden iässä ja alkeiskurssille sen ollessa 2. Ja siinä vaiheessa koira oli luustokuvattukin ja sekös jos mikä on tärkeää, varsinkin agilitykoiran kanssa. Sama juttuhan on myös palveluskoirien kanssa kun niitä treenataan metrin hyppynoutoa varten. Ennen 2ikävuotta ja luustokuvia ei minunkaan koirat täyskorkeaa pk-estettä hyppää. Tätäkin kun näkee että liian nuorilla koirilla hypytetään aivan liian aikaisin... Viimeiset luut kintereissä luutuvat kuitenkin vasta 14kk iässä.
    Mutta joo, tää oli kyllä ihan huippu teksti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan nuo luustokuvat on todella tärkeä juttu! Kiitos paljon kommentista :)

      Poista
  3. Minusta tässä oli paljon hyvää asiaa, vaikka lajina agility on minulle vieras. Yleensäkin pidän siitä kuinka painotetaan suhdetta ja yhdessä tekemisen tärkeyttä. :)

    VastaaPoista
  4. Tää oli tosi hyvin kirjotettu!
    Mä ihmettelen usein että mitä ihmiset saa edes irti sen 4kuisen pennun kanssa aksatessa? Mun mielestä ainakin on ollut kiva aloittaa Ekan kanssa aksaaminen vasta noin 1.5vuotiaana kun ei ole tarvinnut pelätä että rikkoo koiran ja kun se on osannut jo leikkiä ja tehdä mun kanssa töitä niin oli ihan super helppoa alkaa tekemään aksaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja nimenomaan, itsekin ihmettelen välillä samaa ...

      Poista
  5. Super hyvä teksti ja täysin samalla kannalla! Mä olen Wakan kanssa mennyt kolme kertaa suoraa putkea (okei yhden kerran myös niin, että putki oli ihan vähän kaartunut toisesta päästä..) ja yhden kerran hyppyä, missä rima siellä maassa, mutta ei missään reenimielessä. Mentiin vaan leikkimään kentälle ja pitämään hauskaa ja vielä lisää leikkimään. Tässä sotasuunnitelmana juuri nuo: metsässä juokseminen (muiden koirien kanssa), temput, leikkimään opettelu ja ylipäätään se yhdessä tekeminen. Nyt ei varmaan tullakkaan tekemään yhtään mitään suoraan aksaan liittyvää (esteitä) Wakan kanssa, koska en tosiaan ole tässä iässä sille esteitä opettamassa. "Tosissaan" vasta silloin noin pari vuotikkaana, kun kokonaan kehittynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä tuo teidän tahti kuulosyaa ihan hyvältä. :)

      Poista
  6. Tosi mielenkiintoinen postaus! Mulla kiinnostaisi agilityn alkeiskurssille mennä ensi kesänä, ja tämä postaus antoi mielenkiintoa vielä enemmän. :) Ja tosi hyvä että muistutat tuosta nuorten koirien pitkästä kehitysajasta..

    VastaaPoista
  7. Todella hyvä teksti! Täyttä asiaa jokainen lause. Itseäni harmittaakin juuri se että olen Iivarin kanssa aloittanut agin liian aikaisin, vaikka ei sille mitään "vammoja" siitä tullutkaan (onneksi), niin silti olisi pitänyt odottaa vielä hetki. Seuraavan koiran kanssa olen viisas ja aloitan kouluttamisen hitaasti, mutta varmasti ;)

    VastaaPoista
  8. Hyvä postaus! Mä oon pentuani vienyt aksahallille katselemaan ja myös tekemään yhdet "treenit". Tehtiin simppeleitä juttuja leikin varjolla ja opeteltiin joitain aksajuttuja ihan "temppuina", kuten just siivekkeen kiertoa.

    Kuitenkin tää teksti sai taas ajattelemaan ja oon täysin samaa mieltä, että pennun kanssa ei pidä kiirehtiä. Missään lajissa, mun mielestä. Hyvä muistutus taas itellekin, että vois vaikka malttaa vielä vähän enemmän tuon oman kanssa. :)

    VastaaPoista
  9. Mulla on ihan omaa kokemusta siitä kuinka koiran voi rikkoa alottamalla liian aikasin. Mä alotin agilityn aivan liian nuoren pennun kanssa ikää alle puol vuotta. Meidän kouluttaja laitto meidät tekemään ihan liian aikasin. Ite olin ihan tosi pieni ehkä ruhtinaaliset 12 ja äitikään ei agilitysta hirveesti ymmärrä. Joten luotettiin kouluttajaan ihan liian sokeesti. Eikä hänelle tietenkään saanut sanoa mitään vastaan. Rimat se laitto jo 4kk PENNULLE! Kysyin asiasta ja vastaus oli, jos odotetaan vuoden ikään koiralle tulee silloin rimakauhu. Luotin kouluttajaan, koska se on kisannu sm tasolla ja ajattelin hänen tietävän asiat hyvin. Jälkeenpäin kaduttaa ihan hitosti et pienelle sheltin reppanalle laitettiin rimat liian pienenä. Luustokuvien huonoutta ei kyllä tarvinnu ihmetellä. Lonkat oli C/C ja kyynärät 1/0. Äiti soitti ja kysy kennelliitolta, että onko tulokset aiheutettu itse, mutta kennelliiton mukaan ne on perinnölliset. Uskon kumminkin, että ollaan itse pahennettu ainakin tuota kyynärtä. Monet kerrat oon itkeny ja syyttäny itseeni siitä etten sanonu kouluttajalle vastaan. Äitikin luotti ihan liikaa kyseiseen kouluttajaan ja äiti tietää muakin vähemmän näistä asioista. Jälkiviisaus on paras viisaus enkä enää tee tulevien koirien kanssa kyseistä virhettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan uskomatonta toimintaa tuolta teidän kouluttajalta :/

      Poista
  10. Hyvä teksti! Tällaista on kiva lukea :)

    Www.tottethehavanese.blogspot.fi

    VastaaPoista
  11. Teille on haaste http://toiveestatodeksi.blogspot.fi/2015/12/liebster-award-ja-ilon-11.html :-)

    VastaaPoista
  12. Siis tää oli varmaan paras asiapostaus jonka olen lukenut! :) Me alotettiin aksa Riemun ollessa lähes tasan vuoden ikäinen, tosin sitä ei oltu silloin kuvattu kun vasta helmi- maaliskuussa kuvataan. Mutta vielä, tää postaus oli ihan huippu!

    VastaaPoista
  13. Kiva postaus! Mutta video ei oikein tue sitten taas tuota sisältöä, sillä siinä juoksee täysiä ja kovaa ihan 6kk vanha bordercollie ihan esteillä. Taisi olla 18 kk suoraan kisoissa ja nopeasti ylempiin luokkiin. Eli treeniä on tuolla koiralla nuoresta iästä huolimatta jo paljon paljon takana. Järki pitää pentujen/ nuorien koirien kanssa olla, mutta kyllä sellaiselle 8-9kk koiralle omasta mielestä voi jo agilityesteitä näyttää, juurikin niitä siivekkeen kiertoja, kunhan toistot on minimissä, niinkuin harjoitellessa aina. Silvia taitaa koirille esitellä agi esteistä hyppy + putki (+cic cap aikaisemmin) ihan siinä 6kk iässä ja siitä sitten reippaalla tahdilla eteenpäin. Mutta hyvä kirjoitus ja tuo videon sanoma on ihana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja joo, toki tuossa videossa on vähän ristiriitaisia videoita Silvian sanomaan verrattuna, mutta halusin jakaa tämän nimeomaan tuon sanoman takia. :)

      Poista
  14. Mahtava postaus. Itse aion nykyisen pentuni kanssa aloittaa agilityn loppuvuodesta (jos vain nyt päästään sinne seuraan). Ja kauhuissani olen seurannut sitä, kuinka pentusisarukset meni ensimmäistä kertaa 4kk pennun kanssa treeneihin.
    Koira on sellaiset 8kk, ja vielä se ei osaa paljon ollenkaan käskyjä. Halusin ottaa ihan rauhassa. Me opeteltiin elämään arjessa ja kasvatettiin suhdetta, ja vasta nyt aion oikeasti opettaa mitään. Tuntuu jotenkin hullulta, kuinka ihmiset treenaa agilitya niin paljon ja kuinka nuorilla koirilla (!). Kerran esim. Tokokin on koiralle fyysisesti raskas laji (ja kyllä jopa siinä saa koiran rikottua).
    Ja suurin osa seuroista ei edes ota alle vuoden ikäisiä koiria treeneihin,ennemmin ne on nuo kaupalliset koirakoulut...

    VastaaPoista

Kiitämme kommentistasi! High five! Ylävitonen! Skitsolta pusu naamalle!