17. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015: Luukku 17

Vastauksia, osa 1
Minkä rodun ottaisit ellet saisi valita mudia? 
Tällä hetkellä bordercollie ja/tai kelpie on ykkösinä listassa, kunhan Didin ja Skitson kanssa ollaan jo ihan eläkkeellä. Tylsät ja massarodut, tiedän, mutta ainakin tällä hetkellä ne sopii omiin tarpeisiin parhainten. Sheltti ja pyrri on myös molemmat haaveissa, mutta varsinkin niissä mulla on ihan järkyttävän tarkkaa se, että mistä edes suostun ottamaan koiran. Greyhound olisi myös joskus ihan ikuisuuden päästä kiva omistaa!

Lempikoiraharrastuksesi? 
Onko vaikee arvata? ;) No agility vie ihan ehdottomasti ykkössijan, toisen tulee varmaan canicross/koirahiihto ja kolmosena toko.

Mikä laji taas ei nappaa ollenkaan? 
Ei ole koskaan oikeastaan sen kummemmin esimerkiksi jälki napannut itseäni sen rauhallisuuden vuoksi, vaikkei mitään inhokkilajia mulla olekaan.

Mitkä ovat lempirotusi? 
Mudi, bordercollie, kelpie, sheltti, aussie, pyrri ja basenji

Mitä olet toivonut joululahjaksi?
Oonko ihan tylsä, jos sanon, etten yhtään mitään? Tulee sitä varmasti kuitenkin lahjakortteja ja muita kivoja pikkujuttuja saatua.

Mitä ootat eniten ensi vuodelta?
Ensi vuodelta ... Mopokorttia? Kesän arvokisoja? Skitson mahdollista pentuetta? En edes osaa päättää. :P

Mitä muuta harrastaisit tavoitteellisesti, jossei lasketa agilityä?
Tarkoittaa tämä, että mitä voisin harrastaa tavoitteellisesti, mutta en harrasta? Varmaankin canicrossia. Just mulle sopiva laji, saa juosta kovaa ja mennä koiran kanssa.


Aijotko jatkaa tulevaisuudessakin mudeilla harrastamista, vai onko jokin toinen rotu haaveissa?
Mulla tulee varmasti kyllä tulevaisuudessakin olemaan mudeja, mutta on tarkoitus kyllä ottaa jokin toinen rotu myös kuvoihin mukaan. Mudejenkin parissa olen pyörinyt jo niin kauan, että mulla on nykyään ehkä tasan kaksi tai kolme kasvattajaa jolta voisin edes harkita ottavani koiran.


Mielipiteesi bordercollieden suosiosta agilitykentillä?
Onhan se vähän naurettavaa. että makseissa kisaa ihan järkyttävästi bortsuja nykyään, mutta sanotaanko, että niiden suosioon aksakentillä on ihan aiheensa, onhan ne parhaimmillaan uskomattoman nopeita ja ketteriä koiria, joilla on mahdollisuus menestyä aksassa. Se on kuitenkin mielestäni väärin, jos ottaa itselleen borstun siinä toivossa, että oppii itse jotenkin maagisesti ohjaamaan, koira oppii ihan itse kaiken agilitystä ja sitten on helppo mennä pärjäämään maailman huipulla. Eieiei. Bortsujenkaan kanssa ei saa yhtään mitään ilmaiseksi.


Onko näyttely harrastus? Perustele.
Varmasti näyttely on niille näyttelyihmisille harrastus ihan samalla tavalla kuin kutominen joillekin tai agility mulle, ihan melkein kaikesta voi mun mielestä tehdä harrastuksen itselleen.

Millä käsittelet kuvia?
Lightroomilla tai iPiccyllä.

Pahin koirakokemus?
Oon tainnut tästä puhua joskus aikaisemminkin, mutta ei mulla oikeasti ole mitään järkyttävää tai hirveää tapahtunut koirien kanssa, joka olisi jättänyt hurjat traumat. Varmaan kuitenkin inhottavin juttu on ollut Raivon jahtaamistilanne, jossa oli pikkumies päästä hengestään, ja sellainen, missä en itse ole mukana ollut, niin agilitykoiran menehtyminen vuoden 2013 JEO-kisoissa radalla, joista kyllä löytyy ihan videota netistä jos jaksaa kaivaa.

Mikä on ollut paras rata jonka olet kisannut ja kenen kanssa?
On muuten vaikea! Tämä on kyllä varmaan Didin kanssa tämän vuoden MM-karsintojen lauantain toisen päivän rata. Ei se ihan täydellinen ollut, mutta Didi veti hyvin ja fiilis oli huippu. Tai sitten Skitson JEO-voittorata, myöskin tältä vuodelta, sillä radalla oli ainakin asenne kohdillaan. :)
Unelma-ammatti?
Tämä on ollut aina eläinlääkäri ja hyvää vauhtia sitä kohti ollaan myös etenemässä. :)

Mistä pidät joulussa? 
Saako vastatta, että pidän jouluruuasta. :P Ruoka on hyväääää!

Lempivärisi? 
Punainen, turkoosi tai ihan musta.

Mitä outoja tapoja Didillä on (jos on)? Entäs Skitsolla?
Näistä löytyy itse asiassa ihan postaus tämän vuoden ensimmäisessä luukussa!

Onko positiivinen vai negatiivinen asia että tietyt rodut hallitsee tietyissä lajeissa tai jopa tietyn kasvattajan koirat? Mitä mieltä olet tästä?
Mun mielestä on fakta, että tietyn tyyppiset rodut pärjää tietyissä lajeissa muita paremmin, ja jo pelkästään tämän takia usein tietyn tyyppisen tai rotuiset koirat ottaa vallan tietyissä lajeissa. Siinä ei mun mielestä ole mitään kovin ihmeellistä. Monet koirarodut ovat kuitenkin laajat, ja tuntuu vähän hassulta, että kaikkien pitää saada koira yhdeltä kasvattajalta, kun pari heidän kasvattiaan pärjää siinä omassa lajissa. Se kasvattaja ei niitä koiria kuitenkaan kouluta huipuiksi, ja hyviä yhdistelmiä löytyy ihan varmasti muualtakin, kuin juuri siltä suurimmalta kasvattajalta.

Miksi juuri agility?
Tätä kysytään NIIN usein, ja aina on yhtä vaikea vastata. Se on varmaan se vauhdin määrä, ja että saa tehdä koiran kanssa yhdessä. Ja se tunne, kun koira hoksaa jotain jota olet itse kouluttanut, ja kun radalla jokin kohta menee aivan täydellisesti, on aivan korvaamatonta.

Koetko agilityn harrastamisen hankala alaikäisenä (ja muutenkin koiraharrastamisen)?
Koen kyllä, esimerkiksi ihan puhtaasti auton omistaminen helpottaisi monen lajin harrastamista aivan uskomattoman paljon, ja alaikäinen ei välttämättä tienää hirveitä määriä rahaa, niin jo pelkästään koulutusten ja muutenkin harrastamisen maksaminen voi olla hankalaa.

Pidätkö näyttelyitä KOIRAharrastuksena, vai onko se enemmän omistajien harrastus?
Kyllä se mun mielestä on ehdottomasti enemmän ihmisten kuin koirien harrastus, vaikkakin on myös koiria, jotka pitävät esiintymisestä todella paljon. Ihminen siintä kuitenkin varmasti saa paljon enemmän huvia irti.

- Jos pitäisi valita koira jokaisesta fci ryhmästä, mitkä ne olisivat?
FCI 1 / MudiFCI 2 / Dobermanni
FCI 3 / Russeli
FCI 4 / Karkeakarvainen mäyräkoira
FCI 5 / Islanninlammaskoira
FCI 6 / Beagle
FCI 7 / Weimarinseisoja
FCI 8 / Espanjanvesikoira
FCI 9 / Kääpiövillakoira
FCI 10 / Englanninvinttikoira

Mitä teidän koirat syö?

Uskotko jatkasvi mudien kanssa elämässäsi, ja luuletko koiraharrastuksen pysyvän osana elämääsi?
Uskon kyllä molempiin. Sen voin kyllä varmasti sanoa, etten osaisi edes enää elää ilman koiria, ne tulevat aina olemaan osa elämääni, ihan varmasti.

Onko koirasi hyvin peruskoulutettu mielestäsi? Ts. toimiiko ne lenkillä halutusti, ja onko ne helppoja arjessa?
Peruskoulutettuja kyllä, ja toimivia sekä laumana että erikseen arjessa. Se laumapuoli on yllä edelleen tietyissä tilanteissa hakusessa, joukossa tyhmyys tiivistyy, vai miten se meni?

Onko koirilla olllut koskaan käytöshäiriöitä? Jos on, niin mitä, ja miten niistä selvittiin?
Raivolla lähinnä tuo isoille koirille räyhäämine (traumaperäinen). Siintä selvittiin tai ollaan selviämmä vaan tarkkailemalla lähinnä omaa tunnetilaa, sillä Raivo imee ihan uskomattoman paljon tuntieta ihmisestä. Olemalla siis itse rauhallinen kun tavataan isoja koiria pääsee jo pitkälle.

Unohtumattomin koirakokemus?
Ylivoimaisesti tämän vuoden JEO-kisat, ekalla radalla Skitsolle voitto ja Didille sija neljä, toiselta radalta Didille nolla sijalla kaksi ja yhteistuloksissa sija kaksi, Skitso vitonen. Se ilmapiiri kruunasi vielä kaiken, on meidän joukkue paras <3

Mitä harrastaisit jos koiria ei saisi harrastaa (eikä hevosia, muistelen että ratsastit joskus)?
Varmaan tanssia, olen sitä aikaisemminkin harrastanut.

Oletko kisannut/ aiotko kisata muissa harrastamissasi lajeissa?
Olen kisannut tanssissa ehkä kerran nuorempana, muuten tehnyt vain monen monta esitystä meidän ryhmän kanssa ja esittänyt niitä.

Tärkeimmät ja parhaimmat vinkit ensikertaa kisaavalle (agility)
1. Toimi samalla tavalla kuin treeneissä!!! Johdonmukaisuus on tärkeää, ja sillä voi helpottaa teidän molempien kisaamista ihan huippupaljon.
2. Älä panikoi kisapaikalla, kaikki sujuu aivan hyvin, ja kisoja tulee aina lisää. Mikään ei ole maailmanloppu.
3. Laita tavarat siisti kasaan niin, että löydät helposti kaiken, eikä ylimääräistä stressiä synny.
4. Varmista, että rokotukset on mukana, jos mielit kisaamaan. :D
5. Pitäkää hauskaa, ja jos koira ei tee esim. kontakteja haluamallasi tavalla, vaadi ne siltä. Uskokaa pois, johdonmukaisuus tekee teidän tulevasta kisaurasta niiiin paljon helpompaa...

8 kommenttia:

  1. kivoja vastauksia

    VastaaPoista
  2. Ihanan kattavat vastaukset <3 joskus kun saa lukea niitäkin kysymyspostauksia joostain blogeista, että vastauksina "joo" "ei" "joo, se on kivaa".. :D

    VastaaPoista
  3. Siis kisoissa koira menehtynyt radalla?:o Voi ei :'(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ilmeisesti taittoi niskansa putkessa :(

      Poista
  4. Eikä miten kamalaa jos jonkun koira on menehtynyt radalle. Ihan hirveää. :(
    Kiva postaus ja kattavat kysymykset!

    www.tottethehavanese.blogspot.fi

    VastaaPoista
  5. Tuostahan oli juttu netissä silloin kun tapahtu ja pitihän nyt videokin esille kaivaa tuosta jutusta, aivan hirveetä!:(

    Mutta tosi kivoja vastauksia ja ihanaa että joku vastaa näin pitkästi näihin! arvostan <3

    VastaaPoista

Kiitämme kommentistasi! High five! Ylävitonen! Skitsolta pusu naamalle!