22. toukokuuta 2014

Koirat ja kesän helteet


Viime kesältä.
Ihana kesä tuo meille koirien omistajille myös pienen huolenaiheen, nimittäin lämmön. Koirat eivät erityisesti nauti kuumasta ilmasta ja siihen liittyy monia riskejä, joten ajattelin koota tähän pienen "infopostauksen", jos tätä sellaiseksi voi kutsua.
Kaikki varmasti tietävät, että koiralla ei ole hikirauhasia, joten se käyttää kieltä hyväkseen, jolloin kielen päältä haihtuu vettä samalla kuin koira läähättää, ja tämä helpottaa koiran oloa. Koiralla tulisi olla kuumina päivinä ja muutenkin jatkuvasti raikasta ja puhdasta vettä tarjolla, kannattaa kuitenkin muistaa, että huoneenlämpöinen vesi imeytyy nopeammin. Miten sitten helpottaa koiran oloa kuumalla kelillä?

Mahan kastelu ja uiminen
Uiminen viilentää niin meitä ihmisiäkin kuin koiriakin erittäin hyvin. Mahan alueella karva on ohuinta, joten jos uimaan ei pääse, jo mahan kastelu helpottaa koiran oloa huomattavasti.
Viileä alusta
Märkä pyyhe esimerkiksi häkin pohjalla on helppo tapa pitää koira viileänä, sillä sekin viilentä mahan alusta. Kaikki uroskoirat eivät välttämättä pidä viileästä alustasta, mutta nartuilla tämä on havaittu hyväksi vaihtoehdoiksi.
Varjo
Koira tulisi pitää varjossa mahdollisimman paljon esimerkiksi treenivuoroa odotellessa, koira ei viihdu auringonpaisteessa luonnossakaan, vaan etsii mahdollisimman varjoisan paikan.
Viillenysloimi
Tämäkin on yksi vaihtoehto. Useimmiten nämä ovat todella tehokkaita ja helppoja käyttää.

Joka ikinen vuosi koiria menehtyy autoon, kun ajattelemattomat omistajat ovat jättäneet koiransa vaikka kauppareissun ajaksi kuumaan autoon. Ei tajuta, että se auto ihan oikeasti kuumenee nopeasti, mutta eihän meidän siellä itse tarvitse istua. Kesällä minun koirat on autossa mukana ainoastaan pakkotilanteissa, ja useimmiten ei tarvitse pysähdellä niin, että koira jää ilman mua autoon.  Löysin pienen osviittaa antavan taulukon auton kuumuusasteista kesällä:

klo 8.30, ulkolämpötila 14*c varjossa = autossa 19*c
klo 9.30, ulkolämpötila 18*c varjossa = autossa 38*c
klo 10.30, ulkolämpötila 20*c puoliaurink. = autossa 47*c
klo 11.10, ulkolämpötila 20*c auringossa = autossa 57*c
klo 12.00, ulkolämpötila 23*c auringossa = autossa 62*c
klo 13.30, ulkolämpötila 22*c auringossa = autossa 85*c


Lukemat ovat vain suuntaa antavat, joten ne voivat hieman heitellä, mutta antavat kuitenkin hieman osviittaa siintä, mihin ne lukemat voi nousta. Koiraa ei ikinä tulisi jättää kesällä pitkäksi aikaa autoon, ja aina tulisi olla myäs autossa tarjolla raikasta vettä. Viilennysloimesta autossakaan ei olisi haittaa, ja viileä alustakin olisi hyvä.

Miten sitten tulisi toimia, kun koiralla havaitaan lämpöhalvaus?

Oireista:

Koiralla voidaan todeta lämpöhalvaus, kun ruumiinlämpö on noussut 41-43*C. Muistetaanhan myös, että stressi voi herkistää koiran lämpöhalvaukselle! Useimmiten lämpöhalvauksen ensimmäiset oireet ovat arvatenkin voimakas läähätys ja levottomuus. Mikäli tilanteeseen ei puututa, tulee seuraaviksi oireiksi yleensä horjahtelu ja vaappuva kävely. Useimmiten koira myös oksentaa, jotkut koirat voivat myös ripuloida. Tässä vaiheessa yleensä limakalvot muuttuvat punaisiksi ja polkuanturat ovat märät.

Mitäs sitten kun lämpöhalvaus havaitaan?

Ensimmäiseksi tietenkin vie koira viileään paikkaa. Kastele koira huolellisesti ja kääri sen ympärille vaikka märkiä pyyheitä/pyyhkeissä olevia pakastepusseja tms. Muista, että koiraa ei saa kastella jääkylmällä vedellä! Tarjoa juomavettä, ja koiran tilan ollessa vakava, koira tulee välittömästi kuljettaa eläinlääkäriin.

Viilennys ei saa tapahtua liian nopeasti, ja se tulee suorittaa maltillisesti. Eläinlääkärissä koiraa on hyvä nesteyttää, ja koiraa tulee seurata vielä lämpöhalvauksen jälkeenkin. On syytä tarkistaa hengitysteiden kunto ja tarkkailla sydämen ja munuaisen toimintaa.

Koirat ja kyyn purema
"Eurooppalainen kyy (Vibera berus) on ainoa Suomessa elävä myrkkykäärme. Kyykäärmeet suosivat aurinkoisia elinympäristöjä, kuten hakkuuaukeita ja kallioisia maastoja. Yleensä kyykäärme pyrkii pakenemaan lähestyjää, mutta yllätettynä se puolustautuu puremalla. Kyyn myrkky on koirille vaarallisempaa kuin ihmiselle tai kissalle."

Vuosittain kyyt purevat koiria kesällä, useimmiten puremakohta on pään alue ja raajat, sillä koira useimmiten haistelee kyytä. Puremakohdasta löytyy usein kaksi pistojälkeä, jotka ovat n. 4mm:n etäisyydellä toisistaan. Kyyn purema on helppo tunnistaa jos ei ole tilannetta itse näkemässä: puremakohta turvoaa suuren kokoiseksi ja yleensä koira aloittaa voimakkaan kuolaamisen. Noin kolmannella koiralla on kyyn puremasta "jälkioireena" todettu sydänlihassolujen vauroita. Lisäksi koiralle voi myös aiheutua keuhkoturvotusta, munuaiskudoksen tuhoutumisen ja munaisen vajaatoiminnan.

Tärkein hoito eläinlääkärissä on suonensisäinen nesteytys. Ihmisen kyytablettia ei suositella annettavaksi, sillä se on melkoisen tehoton ja saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia. Useimmiten koira selviää kyyn puremasta, mutta se on silti aina otettava vakavasti ja vietävä eläinlääkäriin. Tärkeintä on rajoittaa koiran liikkumista.
Viime kesältä.

Muistakaahan kaikki pitää maltti mukana kesällä, erityisesti treenaamisessa ja huolehtia koirasta oikein! :) Toivottavasti postauksesta oli hyötyä.

7 kommenttia:

  1. Kyytabletin voi antaa ensiapuna, mutta se ei saa jäädä ainoaksi hoidoksi. Tää on yleensä sellainen juttu, mistä on aika paljon epäselvyyttä.

    VastaaPoista
  2. Äh tarkennetaan vielä, kun lähti liian hätäiseen. Varsinkin, jos purema on hengitysteiden läheisyydellä kortisoni ehkäisee hengitysteiden turpoamisen umpeen, ja saattaa pelastaa koiran hengen. Munuaisiahan se rasittaa myrkyn ohella, mutta pienempi paha se on kuin tukehtuminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan jäi tarkentamatta: kyllä se tosiaan on hyvä antaa juurikin jos purema on hengitysteiden läheisyydessä. :)

      Poista
  3. Huomaa kesän tulleen kun meidän pojat läähättää ja vikisee vähän väliä kuumuutta. Ovat onneksi oppineet, että kun laitan tornituulettimen hurisemaan, niin menevät sen ympärille loikoilemaan ja siinä sitten makaavat karvat pöllyten parikin tuntia. Näillä keleillä kyllä toivoisi, että tykkäisivät uida, eikä inhoaisi sitä!

    Vaan toista on vanhin koira, beagle. Se on aivan onnessan kuumuudesta - mitä kuumempi, sen parempi. Loikoilee kaikkein kuumimmassa kohdassa pihaa auringonpaisteessa. Vieläpä kivisessä kohdassa, jossa kivetkin lämepenevät aivan tulikuumiksi. Itselleni tulee hiki pelkästä ajatuksestakin olla siinä, mutta Tyyne vain pötköttää onnellisen tyytyväisenä. Outo mummu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut koirat kyllä tykkääkin lämpimistä säistä!

      Poista
  4. Tästä onkin muutamassa blogissa jo kerrottu aikasemmin ja samat asiat esitetty

    VastaaPoista
  5. Voin hyvin kuvitella. Itse olen tosin nähnyt vain yhden.

    VastaaPoista

Kiitämme kommentistasi! High five! Ylävitonen! Skitsolta pusu naamalle!