5. tammikuuta 2014

Ystävämme ylijalostus

VAROITUS! JOS SINÄ OMISTAT JONKUN NÄISTÄ KOIRARODUISTA JONKA MAINITSEN POSTAUKSESSA, ÄLÄ TURHAAN LOUKKAANNU, VAIKKA YLEISTÄNKIN AIKA RAJUSTI! SE EI SILTI TARKOITA, ETTÄ JUURI SINUN KOIRASI OLISI SAIRAS. :)

Saksanpaimenkoira 1904
Saksanpaimenkoira nyt
Newfoundlandinkoira 1902
...... ja nyt

Se iänikuinen murheenkryyni - ylijalostus.

Helpoin kysymys olisi varmaan miksi? Miksi ihmistet ovat niin itsekkäitä, että jalostetaan koirarotuja sairaiksi vain sen takia, että menestyisit itse? Mikä tekee meistä niin itsekkäitä?


Näyttelyt.


Se on minun vastaukseni. Halutaan niin sokeasti menestyä ja saada kunniaa, että koirista jalostetaan yhä näyttävämpiä. Se, että niistä jalostetaan näyttäviä, aiheuttaa sen, että useimpia sairauksia ilmenee. Englanninbulldogille halutaan ryttykuono, joka aiheuttaa hengitysvaikeudet. bokserilla ilmenee selkävikaa, perinnöllistä lonkkavikaa ja kaikkea muuta mukavaa. 



whels corgi cardigan ennen
ja jälkeen
bullterrieri ennen
ja jälkeen
Tästä voisin myös hieman moittia ihan näyttelytuomareita. Koiraroduilla on selkeät rotumääritelmät, jotka on luotu kun koirarotu on luotu. Ja käsittääkseni niitä ei ole ainakaan suuremmin muutettu (korjatkaa jos väärä tieto). Miten koirarodut ovat sitten muuttuneet vuosien saatossa? Tämä mielestäni johtuu siintä, että rotumääritelmää tulkitaan väärin. Älkää kuitenkaan käsittäkö, että oletan, että jokainen koira syntyy rotumääritelmän mukaisena! Tälläisiä koiria ei vain pitäisi palkita näyttelyissä, tai edes käyttää jalostukseen. Se on minun mielipiteeni.

Muutama esimerkki kuitenkin:

Saksanpaimenkoiran lantion tulisi laskea 23 - astetta. Miksi sitten palkitaan tälläisiä koiria? Tai tälläisiä?

Englanninbulldogin otsan kuuluisi olla "litteä ja pään nahka löysää ja hieman poimuista, ei kuitenkaan liioiteltua tai riippuvaa". Miksi sitten palkitaan tälläisiä koiria? Tai tälläisiä? Onko tämän näköinen koira teidän mielestä terve?

Bullterrierin pään tulisi olla "sivusta katsoen pään profiili hieman alaspäin kaartuva niskakyhmystä kirsuun". Miksi sitten palkitaan tälläisiä ja tälläisiä koiria? Tästä videosta huomaa hyvin, kuinka tämä rotu on kehittynyt suuntaan jos toiseen. 

Kohta joku tulee valittamaan, että en itse tulkitse rotumääritelmää oikein mutta no, antaa olla.

Sanoisin syyn olevan näyttelytuomareiden. Kasvattajat jotka haluavat menestyä katsovat, että "aa, tuo ihannoi tollasi liioiteltuja koiria", ja koska halutaan kaikki maine ja kunnia, kasvatetaan liioiteltuja koiria. Sitten haalitaan ne kaikki palkinnot ja kaikki ovat onnellisia - paitsi koirat.

Näyttelytuomareiden tulisi siis mielestäni noudattaa rotumääritelmää tarkemmin. Jo pelkästään se estäisi ylijalostusta merkittävästi, eihän siintä silloin olisi mitään hyötyä. Tai en minä sille mitään muuta syytä keksi.

Ei, en väitä, että kaikki tuomarit olisivat tälläisiä. On niitäkin miellyttäviä tuomareita, jotka noudattavat rotumääritelmää tarkasti, mutta valitettavasti kovin usein törmää näihin yllämainittuihin tuomareihin.

englanninbulldoggi ennen
englanninbulldoggi jälkeen
Chow Chow ennen
Chow Chow jälkeen
Mihin ylijalostus sitten loppujen lopuksi johtaa?

Mä uskon vahvasti siihen, että kohta meillä ei ole enää koiraharrastuksia joita harrastaa, koska ei ole enää terveitä koiria joilla harrastaa.

Okei, liioittelin äsken aika rajusti. 

Tuskin koiraharrastukset näyttelyitä lukuunottamatta kokonaan maapallolta häviää. Terveitä rotuja ja yksilöitä löytyy. Mutta kun niistä sitten aika jättää, ja näyttelykoirakasvattajat tyrkyttävät koiriaan käyttökoirien tilalle, vetäytyvät käyttökasvattajat taka - alalle, koska ihmiset ovat enää vain kiinnostuneita näistä suosituista näyttelykasvattajista. Uusien koiraharrastajien on helmpompi turvautua suosittuun ja maailmalla tunnettun. Toivon vain, että näitä ihmisiä, joita koiran terveys, luonne ja käyttöominaisuudet yhä kiinnostaa, riittää ihan sinne maailman loppuun asti.

En edelleenkään tarkoita, että joka ikinen näyttelykoiraihminen olisi tälläinen. Onhan niitäkin koirarotuja, joita ei ole tarvis ylijalostaa. Suuri kysymys onkin, miksi juuri tiettyjä koirarotuja ylijalostetaan? Siihen en osaa edes omassa pienessä päässäni vastata. Mutta viimeisen kerran, anteeksi raju yleistämiseni.

Suomi ei ole "ylijalostusmaana" lähelläkään pahinta. Kennelliitto on tehnyt pitkään työtä ylijalostuksen vähentamiseksi. PEVISA - ohjelmaan kuuluvilta roduilta vaaditaan tietyt terveystulokset, ennen kuin koiraa saa käyttää jalostukseen. Suomessa on myös säädöksiä sukusiitospronsenteissa, kun taas joissain maissa saa pennuttaa veljen ja siskon keskenään.

Todellisuus on, että ylijalostus vaikuttaa jopa vaarallisella tavalla koirien terveyteen. Sharpein silmistä eläinlääkärit sanovat näin: "Ensimmäisen vuoden aikana silmäluomet täytyy ommella hakasilla auki, koska muuten pentu ei näkisi mitään." Miksi on näin? Miksi ylipäätänsä halutaan jalostaa koirarodusta niin sairas, ettei se enää kykene alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa?

Ymmärän myös sen, että jalostus on vaikea asia. Siinä täytyy miettiä monta eri osapuolta, ja aina kaikki ei osu kohdilleen. Ihailen niitä ihmisiä, jotka ovat siihen hommaan ryhtyneet. Sitä minä en kuitenkaan tajua, miksi koirarodusta tieten tahtoen halutaan sairas.

18 kommenttia:

  1. Sit yks syy varmaan on se että on ollu terve rotu niin mitä väliä jos pari huonoa pentuetta tulee, sit ne lisääntyy ja paskentaa rotuu :c

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin niin. Niinkun sanoin, sellaisia koiria jotka eivät vastaa rotumääritelmää, ei pitäisi käyttää jalostukseen.

      Poista
  2. OMG MULLA ON SAKEMANNI JA OLLU NÖFFI MITEN VOIT KIRJOTTAA MITÄÄN TÄLLASTA MUN RAKKAUSMUFFERODUISTA?!!?!?!?

    No ei vaan, just hyvä teksti! :-D

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvä teksti! :) Itse oon juurikin nöffien menoa ihmetellyt, miksi vesipelastuskoirasta on pitänyt jalostaa lehmän kokoinen turkki tankki? Onhan iso koko eduksi jos raahaa ihmistä rantaan, mutta liioiteltu nahka ja turkki varmasti hankaloittavat menoa. Joskus kun kaivelin nöffien esi-isistä ja ensimmäisistä nöffeistä kuvia, niin Tuikku muistuttaa vähän niitä :D Sellainen vähän lyhyempi karva ja kevyempi rakenne, mutta kuitenkin kiinteä ja vankka koira. Mielenkiintoista, että on katsottu "järkevämmäksi" tehdä niistä tuollaisia "puffeja".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nii-i, sitä sietää ihmetellä.

      Poista
  4. Rotumääritelmiä ei ole kirjotettu noiden tosi vanhan mallisten perusteella, tai siis on mut sitä on jo muokattu niistä ajoista.. Muutenkaan ei noi kuvat nyt ihan kohtaa, toinen sakemanneista on vielä ihan käypä eikä ekakaan ole mikään rumin, on niitä sellasiakin joiden perä viistää maata... Ja dobberi.. Ei ne ole juuri muuttunut mihinkään. Suomessa ei vaan enää saa typistää häntiä ja korvia joten niitä ei enää typpäillä ellet ulkomailta hae koiraa..

    On ylijalostusta joo kyllä, mut tässä nyt ei ihan välttämättä tarkoteta sitä täysin.. Tuntuu ettet ihan ole varma mistä puhut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, dobberi ei missään tapauksessa ole mikään "ääripäärotu", mutta on sekin rotu muuttunut, monen muun rodun tavoin. Tuo sakemanni ei tosiaan ole mikään ääripää, enkä sellaista välttämättä edes etsinyt.

      Tämän tekstin oli tarkoitus kertoa oma mielipiteeni ylijalostuksesta, eikä tarkalleen mitä se on. :)

      Poista
  5. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurimmissa osissa roduista ei tehdä jaottelua näyttely- ja käyttölinjaisen välillä, jolloin on "paremmat" mahdollisuudet siihen, että rotu säilyy suht samanlainen vuosista toiseen. Hyvänä esimerkkinä tästä on vaikka useampi terrieriroduista, esimerkiksi irlanninterrieri ja walesinterrieri. Muistakin roturyhmistä näitä kyllä löytyy, tietysti.

    Kirjoitit, että käyttökoirakasvattajat vetäytyvät taka-alalle. Sanoisin, että tässä kohdassa menee pieleen ja pahasti. On totta, että aloitteleva tai harrastamaton koiranomistaja hakee koiransa helpommin joltakulta näyttelylinjan kasvattajalta, jos rodussa on linjajako, sillä ajatellaan, ettei omat rahkeet riitä. Sekalinjan edustajat voivat olla kepeästi varattuja monen pentueen päähän eikä kaikki käyttökasvattajat edes uskalla myydä käyttökoiraa harrastajalle. Olen itsekin harrastanut melkein koko ikäni, mutta ongelmana minulla on käyttölinjan koiraa pyytäessä se, että minulla on edessä rodunvaihto paimeneen. Minulle käyttölajit ovat antoisempia, mitä näyttö, mutta harva käyttökasvattaja tuskin myisi minulle pentua, vaikka näyttöjä on - ei sillä, että olisin edes kysellyt kauheasti, joku realititeetti itsellänikin sentään - joten pääosin olen kysellyt sekalinjan kasvattajilta koiraa, ja mainitsemani ongelma ihan käsittämättömästä varausmäärästä tuli.

    On myös hyvä muistaa, että roduissakin on maiden välillä tiettyjä linjoja, joten noissa kuvissa olisi ollut hyvä vaihtoehto ottaa esim. jenkkilinjan ja enkkulinjan ero. Kaikki on suurempaa Amerikoissa tuntuu pätevän myös koiranjalostukseen, joten täytyy sanoa, ettei Suomen tilanne aivan niin surullinen ole. Huomaathan myös sen, että jo kauan aikaa sitten tehtiin linjajakoa, joten valitsemasi esimerkkikuvat eivät ole aivan niin yksiselitteisiä ja eivät aina verrattavissa nykyisiin rotumääritelmiin. Rotumääritelmiä on myös aikojen saatossa muutettu.

    Kyllä, olen itsekin sitä mieltä, että jalostuksessa pitäisi tehdä täyskäännös, mutta sekin on vähän kaksipiippuinen homma. Jalostuksessa kuitenkin pitäisi ottaa huomioon kuitenkin niin erilaisia ominaisuuksia (luonne, terveystulokset, rakenne, luonnetesti tmv.), että se "vanhaa hyvää linjaa" edustava pihasesse ei välttämättä tuokaan siihen rotuun kaivattua muutosta. On myös huomattava, että kaikki eivät ole halukkaita sekoittamaan käyttölinjan ja näyttölinjan yksilöitä toisiinsa, mikä taas vähentää mahdollisuuksia sekoittaa pakkaa. On myös huomattava se, että kaikki näyttökasvattajatkaan eivät kasvata niitä turkkikasoja, jotka on liioiteltu äärimmilleen. On myös huomattava, että näyttelyt palvelevat jossakin määrin myös kasvattajia.

    Koiramaailma on siitä jännä, että jokaiseen asiaan löytyy useampia puolia, mutta yleensä siitä nähdään vain ne ääripäät tai jäädään vain yhden näkökulman kannattajiksi, ja unohdetaan ottaa toisten näkökulmat huomioon. Asiasta olisi saanut kattavammankin paketin, joten minun on pakko sanoa, että raapaisit aika hennosti pintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kattavasta palautteestasi, tähän en oikein osaa muuta vastata :D

      Kyllä, koiramaailma on jännä. Kaikkeen löytyy yksi ja miljoona kantaa, selitystä ja puolta. Myönnän myös itse olevani sellainen, että takerrun helposti vain yhden asian kannattajaksi, enkä mieti sen toisen asian hyviä puolia.

      Poista
  6. Tää oli musta oikein kiva teksti!

    VastaaPoista
  7. Tosi hyvä teksti. Olen ihan samaa mieltä! :))

    VastaaPoista
  8. Mä ainakin olen samaa mieltä, hyvin kirjoitettu.

    VastaaPoista
  9. Samaa mieltä , ja kiva aihe :)

    VastaaPoista
  10. Hyvä teksti! Mua ihmetyttää (ja vähän huvittaakin) näitä sairaita koiria omistavat ihmiset, jotka inttäisivät vaikka maailman tappiin tästäkin asiasta, vaikka faktojahan nää ylijalostuksen haitat ovat. Enkä ole ikinä tavannut esimerkiksi englanninbulldogin omistajaa, joka olisi osannut mitään muuta syytä rotuvalinnalleen antaa kuin että kun se on niin söpö. Ja kiltti luonne. Kyllähän niitä hyviä luonteita muistakin roduista löytyy! Ja sitten tuetaan näitä hirviöitä kasvattavaa eläinrääkkääjää maksamalla sen pari tonnia per pentu.

    Näitä sairaita koiria jalostavat kasvattajat sietäisivät saada syytteet, sakot ja eläintenpitokiellon. Koska toi nykykasvatus on kyllä ihan selvää eläinrääkkäystä. Harmi, että niin monet näyttelyihmiset ja rotufanaatikot eivät kykene näkemään asiaa näin. Tätä monien rotujen nykymeininkiä ei vaan yksinkertaisesti voi perustella millään mikä oikeuttaisi niin monien koirien TUSKALLISEN elämän.

    Ja miten joku voi omistaa ja jakaa kotinsa esimerkiks jonkun englanninbulldogin kanssa eikä tuntea yhtään omantunnon pistoa kun joutuu kuuntelemaan miten koira joutuu oikeesti näkeen vaivaa jokaisen hengenvedon etene? Mä en pystyisi, koska mä olen erittäin eläinrakas.

    VastaaPoista

Kiitämme kommentistasi! High five! Ylävitonen! Skitsolta pusu naamalle!