28. syyskuuta 2013

Pohdintaa tästä ja tulevasta: Mikä on oikein, mikä väärin?

Blogin ensimmäinen jollakin tavalla asiapostaus, woopwoop.
Skitson sisko Ariel

Lievästi sanottuna olen ahdistuksen porisevassa liemessä Deen pentujen suhteen. Nimittäin sen takia, etten tiedä mitä tekisin pennun jättämisen suhteen. Järki sanoo toista ja tunteet yrittää syjätä pahamaineiset järjenhippuset omaan pimeään onkaloonsa. Järjen mielestä älä ihmeessä ota  ja tunteet käskee jättämään pennun, "mitä haittaakaan siintä olisi?" se supisee mun korvan juuressa. No on siintä. Nimittäin Skitso. Hmph.
























Tosiaan, lähinnä mua ahdistaa tässä se, onko Skitso valmis uuteen perheenjäseneen. Ok, eihän se mikään kakara enää ole, mutta ei se valmis koirakansalainenkaan ole. Tai näin luulen. Vai onko sittenkin? Se osaa käyttäytyä kaikissa tilanteissa. Ainakin melkein. Mutta jos jätän pennun, kaikki aika menee siihen, ja Skitso pääsee taas skitsoilemaan, koska yksinkertaisesti ei ole aikaa. Se ei olisi oikein pentua, saatika Skitsoa, kohtaan. Niin, mikä on oikein ja mikä väärin? Skitso on parhaassa iässä oleva koira, erinomainen rakenteeltaan, ja sen kanssa kaikki on mahdollista. Pian se tulee aksan osalta kisaikääkin. Toisaalta, kun Skitso tulee kisaikään. pentu olisi jo 8kk. Eikä Skitso pienenäkään haitannut mun ja Deen treenaamista ja kisaamista millään tavalla. Haittaisiko se sitten Skitson kanssa, tiedä sitä. Ajatukset ei enää pysy kasassa tän asian suhteen, mitähän mun pitäisi tehdä?
Silti yllätän itseni miettimässä "tulevalle cifranartulle" nimeä. Kiu, Vip, Rox .. Eikun mitä. Hups. Toivoisin, että tämä postaus herättäisi keskustelua, niin näitä "erikoispostauksia" tulisi jatkossakin. Olen kirjaimellisesti ahdistunut. Ja pahasti olenkin. 

35 kommenttia:

  1. Ihana blogi teillä!
    Siinä samassa se kolme koiraa menee missä kaksikin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Niinhän se saattaisi mennäkkin .... :)

      Poista
  2. Kyllä tuossa vielä kolmaskin menee mainiosti! :D Ääni lähtee Rox nimelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisihan se mennäkkin, hmmhh. Talossa olisi silloin vain 5 koiraa :D + täällä vierailee paljon koirakavereita, mutta voisihan se mennäkkin (:

      Poista
  3. Itse teen yleensä pitkään harkittuja järkipäätöksiä. En ottaisi kahta nuorta koiraa yhtä aikaa. Kuitenkin... tunnen ihmisiä, jotka ovat tehneet toisin, eivätkä ole katuneet lainkaan. Eli käytännössä sinun varmaan kannattaa tehdä niin kuin haluat. Jos todella todella haluat itsellesi tämän pennun, pidä se pentu, mutta varaudut vain siihen, että ihan helppoa ei välttämättä tule kahden nuoren koiran omistaminen olemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Ja siinä on myös se, että jos otan kaksi nuorta koiraa samaan aikaan, on minulla samaan aikaan kaksi vanhusta talossa.

      Poista
    2. Toisaalta... kuinka paljon sinua kaduttaa, jos et jätä tästä pentueesta pentua? Jos vastaus on, että ihan hirveästi, kannattaa sitä sydäntä ehkä kuunnella mieluummin kuin järkeä. Vaikeaita päätöksiä nämä. :)

      Poista
  4. Jos muistat Skitsosn kokoajan treenat sitä ja jaat huomiotasi sillekin, Niin luulisin että tuo kolmaskin menee siinä samalla. Liityin lukijaksi ;)

    VastaaPoista
  5. Itse pohtinut syvällisesti oikeastaan samaa asiaa, vaikkakin hyvin eri tilanteesta. Kaksi aktiivisesti harrastavaa nuorta koiraa on ehdoton maksimi itselleni. Kolmas jos tulisi, ei aika riittäisi kaikille kolmelle, ja harrastaminenkin kävisi jälleen kalliimmaksi. Minkä päätöksen teetkin, niin tuskin teet sitä kevyellä kädellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mm. Mullahan olisi sitten 2 loistavassa kisakunnossa olevaa aksakoiraa + pentu. Aika tuskin millään riittäisi niille kaikille ja kaikille.

      Poista
  6. Itse en välttämättä jättäisi, koska muutamalla tutulla on ollut eka koira 1-2v ja kun on otettu heti pentu perään, niin se nuori aiemmin "valmis" koira on ikään kuin taantunut. Tää on varmasti tosi yksilöllistä ja estettävissä, mutta voi olla kurja jos sulla onkin käsissä yhtäkkiä kaks pentua, joista toinen on tosiaa taantunut 8viikkoiseksi :D Niin typerältä, kuin se kuulostaakin. Meillä oli koulussa psykologiassa tästä, eli kai se on jollain tapaa mahdollista sitten, siispä itse olen päättänyt odottaa vielä vuoden, ennen kuin alan etsimään pentua. Jotta Tuikku ei yhtäkkiä heittäydy kakaraksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mahdollista sekin. Deestä en epäile yhtään, etteikä se olisi valmis, olihan se Skitsookin, mutta Skitsolle voin taas sitten kuvitella tämän tapahtuvan helpostikin.

      Poista
  7. Musta on aina mukavaa lukea tällaisia vähän syvällisempiäkin postauksia! Oon itse ollut tavallaan vastaavassa tilanteessa - vaikken sittenkään, koska meillä on tuo ensivuonna 3 vuotta täyttävä räksytin, eli tiibetinspanieli ja toista koiraa ollaan nyt mietitty. Kuitenkin kokoajan päässäni on ajatus, että "joo, tottakai otetaan toinen" ja silti mietin, että onko Timi vielä valmis. Timppa ei kuitenkaan harrastuskoira ole ja toisesta sellainen tulisi, niin meillä helpompi yhtälö kuin siellä. Vaikka ymmärrän kyllä sen mahtavuuden, että jos meille pentuja saapuisi, niin kyllä varmaan tulisi siitä yksi itsellä pidettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit ja kiitos kommentistasi :)

      Poista
  8. Ihanat koirat sinulla :)

    VastaaPoista
  9. Kyllähän ne kolme menee, mutta ajattele, kun kaikki on veteraani iässä niin sitten periaatteessa, pitäs ottaa neljäs koira ''uudeks'' kunnon treenikaveriksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mm, tosi sillon kun nämä on veteraani-iässä, jää ne varmaan äitille, kun itse lähden opiskelemaan. Tiedä sitten.

      Poista
  10. Eikö Skitso ollu enemmän sun veljes juttu muutenkin? ;) Saisit itelles loistavan bluemerle/cifra agitykkimudin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Shh 8| Mä sillä kisaa joka tapauksessa, muttaaaaa.

      Poista
  11. Elsi elsi... Kyllä teille nyt jää siitä yks kakara. ;)

    VastaaPoista
  12. Tuo on kyllä vähän kaksipiippuinen juttu. Windyllä ja Cloudylla on ikäeroa vaivaiset 11kk ja uskalsin ottaa lyhyellä ikäerolla lähinnä siksi, että Windy oli erittäin helppo koira ja 10v sheltti ei ole vanha samassa määrin, missä 10v eurasier. Eli en ajattele, että minulla olisi kaksi vanhaa talossa samaan aikaan, koska sheltit yleisesti ottaen ns. säilyvät pidempään. Nyt minulla on kaksi harrastus-ja kisakoiraa, enkä kadu ollenkaan. Erittäin kätevää. Mukavaa lähteä kokeisiin ja kisoihin kahden kanssa, kaksi mahdollisuutta ja eikä tarvitse jättää treenejä/kisoja välistä, jos yksi juoksee, kun toinen on sitten käytettävissä. Tämä tilanne on kyllä loistava, enkä lähivuosina olisi uutta koiraa ottamassa omaksi, nyt koira, joka tulee, menee äidille. Omaksi en ottaisi nyt asioita sotkemaan.

    Tietenkin tuo on vähän sen suhteen hankala juttu, että kun kyseessä on _oman_ koiran pentu, niin varmasti haluaa jättää sellaisen itselleen, kun toista mahdollisuutta ei välttämättä tule. Cloudyn mahdollisten pentujen kanssa mulla se kyllä tulee olemaan sitten sellaista tahtoa vastaan taistelua ettäh..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sullahan on tosiaan kätevä juttu, kun koiria on kaksi, mulla niitä olisi silloin jo kolme aktiivista harrastuskoiraa. Saa nyt nähdä miten käy!

      Poista
  13. Teille on haaste!(: http://koiruuksiakerrakseen.blogspot.fi/2013/09/haaste.html

    VastaaPoista
  14. Vaikka oisitkin sitä mieltä että sulle ei jää penuta niin kyllä mää sen tiedän et teidän taloon tulee se viiden koira 8)Et sää pysty vastustaa jos tulee blue merle pentu :D

    VastaaPoista
  15. Jos oot oikesti sitä mieltä, että sulla ei riittäisi aika kolmen koiran treenaamiseen ja kisaamiseen (joka kieltämättä vie paljon aikaa ja energiaa), niin älä jätä. Jos taas koet, että aikaa liikenisi sittenkin kaikille, niin ota ihmeessä. Mä en itse koskaan ottaisi kahta nuorta koiraa - varsinkaan kisakoiraa - samaan aikaan, mutta tiedän niitäkin, jotka ovat ottaneet ja pärjänneet ihan ok. Eli jos aikaa, energiaa ja innostusta on, niin ota toki, mutta jos ei, niin muista, että muita tilaisuuksia tulee tämän jälkeenkin.
    Sitten haluaisin sanoa vielä sen verran, että älä nyt ihmeessä ota asenteella "jos sieltä tulee niin söpö cifra tuitui aww". Onhan ne erikoisempia ja ehkä (tapauksesta ja katsojasta riippuen) näyttävämpiäkin, kuin vaikkapa mustat, mutta sillä perusteella ei pitäisi hommata koiraa. Sun kannattaisi valita pentueesta (mikäli otat) se luonteeltaan sopivimman oloinen, kun kerta saisit tietty ensimmäisenä ja itse päättää - väristä riippumatta.
    (Ps, voisitko jatkossa kiinnittää huomiota siihen, että "siitä" kirjoitetaan ilman n-kirjainta (siintä), häiritsee kovasti lukemista. :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä mä tässä juuri mietin, että riittääkö aika. Ja ei, en mä pelkän värin perusteella sitä pentua ole ottamassa, luonne on ehdottomasti se tärkein! :D

      Poista
    2. ^Oona täysin oikeassa!

      Ja ota ihmeessä merle jos tulee, sitte oot ongelmissa kahden keskenkasvuisen penikan kanssa.

      Kaikki ei vain tajua että se väri ei tee koirasta hienoa ja hyvää...

      Poista
    3. Huoh. Oonalle vastasinkin jo, että EN ole värin perusteella koiraa ottamassa. Eihän sieltä synny välttämättä sopivaa koiraa ollenkaan.

      Poista
  16. Mieti ihan rauhassa ja kaikilta puolin :) Paniikki on paha, tsemppiä!

    VastaaPoista
  17. "Elsicx28. syyskuuta 2013 12.29
    Mm, tosi sillon kun nämä on veteraani-iässä, jää ne varmaan äitille, kun itse lähden opiskelemaan. Tiedä sitten."

    Riita en ole tulossa haastamaan, ihmettelemään ainoastaan. Jos sun nykyisetkin koirat tulee jäämään vanhuksina äidillesi, niin onko järkeä ottaa kolmattakin sinne jätettäväksi? En tiedä sun tilannetta ja näin edelleen, mutta musta kuulostaa oudolta, että koira jää vanhemmille kun se ei ole enää kisaiässä ja itsellä ei ole aikaa. Jos yhtään tuntuu siltä, että voi alkaa kaduttamaan ja aikaa ei ole, niin sanoisin, että älä ota. On siinä kuitekin niin iso vastuu aina, ja koskaan ei tiedä millainen pentu siitä sitten kasvaa ja miten se vaikuttaa muihin koiriin. Ja entäpä jos siitä koirasta ei jostain syystä olekaan kisaamaan/ jos sen kanssa ilmenee ongelmia, onko sulla jaksamusta ja aikaa vielä sen kolmannen koiran mahdollisille erityistarpeille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Tosiaan se, että opiskelut ihan oikeasti tulee viemään mun kaiken ajan, ei ole reilua sitten koiria kohtaan. Äiti nyt uhkaa jättää ihan itselleen pennun, eli mulle ei sitten olisi jäämässä vaan porukoille, jotka sitten keskittyy siihen ja mä hoidan Deen ja Skitson. Itselleni siis en ole pentua jättämässä, juurikin opiskeluiden takia.

      Kiitos asiallisesta viestistä :)

      Poista

Kiitämme kommentistasi! High five! Ylävitonen! Skitsolta pusu naamalle!