2. heinäkuuta 2014

Miten huollan koirani?

Olen perehtynyt tähän asiaan vain sen verran kun koen tarpeelliseksi kahden aktiivisen urheiilukoiran kanssa, joten virheitä saa ja pitää korjailla, mielelläni opin uutta! Ottakaa myös huomioon, että minulla on kokemusta vain sellaisesta suorittajasta, joka tekee lyhyitä, n. 45s suorituksia täysillä, en koirasta, joka tekee pitkiä ja rankkoja suorituksia, kuten esimerkiksi valjakkokoira. Näiden huolto kun kuitenkin eroaa toisistaan jonkin verran. Puhun tässä postauksessa vain ja ainoastaan siintä miten minä huollan koiriani, jotka tosiaan tekevät vain lyhyitä, mutta rankkoja suorituksia.

Kaikki varmasti tietävät, että kun puhutaan urheilukoirasta, joka tekee tiukkoja käännöksiä nopeassa vauhdissa täysillä, kiipeää esteiden yli ja hyppii radalla paljon, joka rasittaa itseään esimerkiksi agilityssä, lihaksiston huolto on avainasemassa. Hieronta, lisäravinteet, kunnon loppu - ja alkuverryttelyt ... Kaikki on ihan yhtä tärkeää. Myös ruokinnalla on suuri osa koiran suorituskyvyssä.

Back On Track
Aloitetaan veryttelyistä. Itse kävelen koirien kanssa alku - sekä loppuverryttelyssä n. 20min. Suurin osa menee vapaana, mutta tämän aikana otan myös kytkettynä ravia. Tauoilla käyn käyn myös vähän kävelemässä koiran kanssa - sen verran, että lihakset pysyvät lämpiminä. Tauoilla, ennen suoritusta ja sen jälken koirillani on botit päällä. Monet ihmiset eivät edes tajua miten tärkeitä huolellisesti lämmittelyt, erityisesti ravi, ovat. Niillä saadaan lihakset lämpimiksi ja näin ollen vältytään revähdyksiltä ja rikkomasta koiraa. Joskus myös tapaan näitä ihmisiä, jotka sanovat, että "ei mun tartte kävellä kun kymmenen minuuttia, kun täl on tää botti päällä!". Ei, ei ja ei. Botti kyllä lämmittää lihaksia, mutta se aika, milloin se alkaa vaikuttaa on yllättävän pitkä, eikä auta, että laitettaan juuri ennen autoon menoa. Botti on hyvä pitämään lihakset lämpiminä, mutta siintä huolimatta on edelleen yhtä tärkeää verrytellä koira kunnolla.

Meidän koirat käy hieronnassa n. 1.2krt kolmessa kuukaudessa. Ollaan yhdessä fyssarin kanssa todettu, että lyhyempää väliä ei tarvita, noilta ei ikinä sen kummempia jumeja löydy. D käy kyllä aina rankkojen agilityviikonloppujen jälkeen hierottavana. Olen törmännyt pariin henkilöön, jotka ovat harrastaneet kolmisen vuotta koiran kanssa agilityä, eikä koira ole koskaan käynyt hieronnassa. Sitten vielä ihmetellään miksi se kääntyy huonosti ja on muutenkin niin jäykkää, liikkuu lyhyellä askeleella tms. Mun mielestä sellainen on ihan pyöristyttävää, varsinkin kun on harrastanut agilityä niinkin kauan. Meiltä löytyy myös dobopallo, jota käyttelen aina silloin tällöin ohjeiden mukaisesti.

Sitten lisäravinteisiin. FitDogin lisäravinteet on meillä käytössä, tässä lista mitä meiltä löytyy:

FitDog Energy & Rehydrate –energia- ja nesteytysjuomajauhe

"Onko koirasi huono juomaan? Oletko huolissasi sen nestetasapainosta rasituksen aikana ja kuumina päivinä? Harrastatko lajeja, joissa koira tarvitsee energiaa muttet kuitenkaan pysty antamaan sille kiinteää ruokaa ennen suoritusta? FitDog Energy on kehitetty juuri näihin tarpeisiin.
Tuotteessa on yli 50% rasvaa, joka on helposti hyödynnettävää energiaa koiralle. Sisältää myös nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja sekä proteiinia, joka täydentää elimistön valkuaisvarastoja. Tuote sekoitetaan veteen ja se sopii hyvin tilanteisiin, joissa koiralle ei voi antaa kiinteää ruokaa mutta sen tulisi kuitenkin saada riittävästi energiaa ja nestettä suoritusta varten.
Rasvainen jauhe ei liukene kovin hyvin veteen, joten sekoita jauhe voimakkaasti ravistamalla pullossa. Valmis juoma on hieman puuromaista ja maistuu yleensä erittäin hyvin nirsoillekin koirille."
Tätä meillä juotetaan ennen suoritusta, treenien alussa tai kisojen alussa, niin kuitenkin, ettei ihan suoraan sen jälkeen mennä radalle.

FitDog Recovery –palautusjuomajauhe

"Aktiivisesti liikkuvien koirien ravintoaineiden tarpeet ovat ainutlaatuiset, koska ne joutuvat työtehtävissä, harjoituksissa ja kilpailutilanteissa sekä psyykkisen että fyysisen stressin kuormittamaksi. Rasitukseen joutuvien koirien ravitsemuksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota mm. stressin ja rasitusvammojen ehkäisyyn, vastustuskyvyn ylläpitämiseen ja rasituksesta palautumiseen. Erilaiset lisäravinteet toimivat koiran perusravitsemuksen tukena ja tukevat koiran aktiivista liikkumista, suorituskykyä ja rasituksesta palautumista.
Rankan suorituksen seurauksena koiran energiavarastot tyhjentyvät, keho väsyy ja nestetasapaino kärsii. Rasituksen jälkeen alkaa välittömästi palautumisvaihe, jonka aikana elimistön energiavarastot ja nestetasapaino pitää taas saattaa normaaliin tilaan. FitDog Recovery tukee palautumisprosessia merkittävästi."
Lyhyesti virsi kaunis: suorituksen jälkeen.

FitDog Boost –energiapatukka

"FitDog Boost on runsasrasvainen energiapatukka, jota käytetään koiran energiavarastojen täydentämiseen ennen suoritusta ja suorituksen aikana. Tuotteen paino on 80g."
Tätä annetaan aina välillä suoritusten välillä.

Maukas Naudan lihaseos 500 g2 kgMuuten meillä annetaan 3dl Purenaturalia ja siihen kyytipojaksi 150g sika-nauta jauhelihaa ja kaikkia muita Maukkaan tuotteita, pötköjä ja lihoja tms. Koirat saa myös 11 tippaa BE - Balans - öljyä. Tämä käytäntö on todettu hyväksi, joten tässä pysytään. Naudan rustoluut on meillä myös kovassa käytössä.



Agility on vaarallisempaa kun annetaan edes ymmärtää, ja se pistää koiran ihan oikeasti koville, joten ainakin minä koen kunnollisen lihashuollon ja muunlainen huollon erittäin tärkeänä.  Monet agilityihmiset onneksi tajuavat tämän, ja lähes kaikki huoltavat koiransa erinomaisesti. Mitä ajatuksia tälläinen postaus herättää? Tämä tosiaan oli siis vain "miten minä huollan koirani", ja se ei tarkoita, että kaikkien pitäisi toimia samalla tavalla, ei missään tapauksessa!

11 kommenttia:

  1. Olipa hyvin ja kattavasti kirjoitettu! Mukavasti pääsi perille asiaan ja tietoa tuli itsellekkin lisää. :) Tällaisia postauksia on tosi kiva lukea!

    VastaaPoista
  2. Mun mielestä ihan mahtava postaus! Löysin juuri toisenkin hyvän postauksen agilityyn liittyen, kolikon kääntöpuolesta http://sekametelilauma.blogspot.fi/2014/06/taidolla-tuurilla-vai-riskilla.html

    Ja itselle ostin ennen kesää tuon koiran lihashuolto kirjan ja johan tuli ymmärrettyä, miksi Tuikku kävelee perse vinossa ja nyt tiedän myös sen, miksi koira olisi pitänyt lämmitellä ennen vetotreenejä! Suosittelen lukemaan, jos sulla ei jo oo tuota kirjaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo postaus oli kyllä hyvä! Mun mielestä on väärin, että agilityä mainostetaan mukavan vauhdikkaana, turvallisena koko perheen lajina, kun sitä se ei ole. Ihan mitä tahansa voi tapahtua, koiralle jo pelkästään esimerkiksi pujottelu on haastavaa. Se, että itse lajin kehittäjät ovat pahoitelleet sitä, että moinen laji tuli luotua, kertoo jotain. Agilityssä voi rikkoa koiransa ihan kohtuuttoman helposti.

      Multa itse asiassa toi kirja löytyy, kiitos vastauksesta. :)

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus! Itse en välitä noista Fit Dogin palautusjuomista, pelkkää hiilihydraattia ja maltodekstriiniä mikä ei oikeastaan koiraa auta mitenkään. Paitsi juomaan paremmin ;)

    Oletko huomannut onko Botti vaikuttanut jotenkin koiriisi? Onko eroa käyttää tai olla käyttämättä?

    VastaaPoista
  4. Tuli mieleen että voikohan koiraa hieroa seisoaltaan vai pitääkö sen aina olla kyljellään?

    VastaaPoista
  5. Tykkäsin, mielenkiintoinen!

    Itselleni tämä aihe koirapuolelta on hieman vieraampi, koska itselläni ei varsinaista urheilukoiraa ole mutta aihe voisi yleistietämyksenä kiinnostaa. Onko sulla suositella jotain kirjallisuutta aiheesta tuon edellämainitun kirjan lisäksi?

    VastaaPoista
  6. Mistä ostatte tuota PureNaturalia vai ihan Mustista ja Mirristä? Oon yrittänyt etsiä tuota ruokaa hieman halvemmalla, mutta ei oo sattunut silmiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille ostetaan tuota ruokaa mustista ja mrristä.

      Poista
  7. Facebookin ryhmä koiran lihaksisto ja liikkuminen on aika hyvä ryhmä.
    Mutta tuostafitdogista. Sitä ei ole mitään hyötyä koiralle, sillä se sisältää maltodekstriiniä mitä koira ei tarvitse. Päinvastoin se on haitallista koiralle pitkässä juoksussa.

    VastaaPoista
  8. Tykkäsin tästä postauksesta tosi paljon!
    Kun Fox kaatui treeneissä hypyn jälkeen aloin miettimään mitä olisi voinut sattua ilman kunnollista alkuverryttelyä.
    Onneksi ei käynyt kuinkaan!

    VastaaPoista

Kiitämme kommentistasi! High five! Ylävitonen! Skitsolta pusu naamalle!